Hibridni ogrevalni sistem

Hibridni ogrevalni sistem

Hibridni-sistem

S kombinacijo dveh ali več virov ogrevanja dobimo hibridni ogrevalni sistem, ki ga sestavlja še ne povsem dotrajana peč na olje, plin, biomaso…(dodatni vir), ki smo ji dodali toplotno črpalko na zrak (glavni vir). Hibridna toplotna črpalka ima zelo visoko učinkovitost pri zunanjih temperaturah nad lediščem, ko so izgube objekta majhne (polovico maksimalnih izgub). To pomeni, da lahko dimenzioniramo toplotno črpalko le za pokrivanje teh izgub (nižja investicija). In če se zavedamo, da se povprečna temperatura pozimi giblje med 4 in 5°C, je povsem logično, da bomo s toplotno črpalko lahko pokrili več kot 80% potreb po toploti. V tem času stari kotel ne deluje in služi le kot zalogovnik. Ko pa pade zunanja temperatura globoko pod ledišče, prične učinkovitost toplotne črpalke upadati, izgube objekta pa naraščati. Takrat je čas, da vklopimo stari kotel in z njim dodamo v hibridni sistem ogrevanja toliko energije, kot je potrebno, da zagotovimo bivalno udobje.

Hibridni ogrevalni sistem se izdela tako, da zunanjo enoto toplotne črpalke preko skupnega zalogovnika oz. hranilnika vode povežemo z obstoječim virom toplote (kotel na drva, olje, plin, kamin, kaminsko peč ali štedilnik) z vgrajenim vodnim izmenjevalcem. Seveda je v sistem potrebno vgraditi čistilni kos, ki zaščiti obtočno črpalko in termostatske ventile pred umazanijo. Radiatorjev vam ni potrebno zavreči.

Celoten proces ogrevanja poteka povsem avtomatizirano, saj v sistem vgradimo ustrezen krmilnik oz. regulator ogrevanja. Le-ta s pomočjo zaznavanja zunanjih temperatur in temperatur v prostoru ter z ustreznimi nastavitvami krivulj delovanja samodejno optimira ogrevanje (z uporabo primarnega vira ali sekundarnega vira ali obeh hkrati) glede na lokacijo in toplotne potrebe vaše stavbe. Tako so poleg nižje investicije tudi stroški obratovanja nižji, delovanje sistema pa zanesljivejše.

 

GLAVNE PREDNOSTI (NAŠEGA) HIBRIDNEGA SISTEMA:

- zagotovljeno udobje v vseh letnih časih ter učinkovitost in varčnost sistema.

- vaše stare kotlovnice ni potrebno zavreči, saj jo lahko koristno uporabimo.

- vaša grelna telesa in razvodni sistem ostanejo nedotaknjena, kar pomeni, da se lahko prilagodimo obstoječim razmeram in vašim potrebam.

- vršno moč posameznega vira ne dimenzioniramo previsoko (manjša investicija), saj se lahko vira dopolnjujeta.

- v sistem vgradimo naš pametni regulator ogrevanja Dialog EQ, ki skrbi za avtomatizirano in optimalno delovanje hibridnega ogrevalnega sistema, katerega lahko daljinsko kadarkoli in od koderkoli upravljate in nadzorujete kar s pomočjo tablice, pametnega telefona, računalnika;

- sorazmerno enostavna in hitra postavitev sistema

- stranke so z našimi sistemi in regulatorjem zelo zadovoljne, saj so učinkoviti in ekonomični.

 

ENOSTAVNA PREDELAVA STARE KOTLOVNICE V HIBRIDNI OGREVALNI SISTEM:

stara-kotlovnicahibridna-kotlovnica

 

Primera dobre prakse:

hibridni ogrevalni sistem 1hibridni ogrevalni sistem 2