Ogrevalni sistem

Ogrevalni sistem

ogrevalni sistem 1

Ogrevalni sistem, hočemo ali ne, predstavlja bistven del družinskega proračuna. Ker se ogrevalni sistemi spreminjajo skoraj tako živahno kot se spreminjajo razmerja cen energentov, pa tudi tehnika ponuja vedno nove rešitve, je izbira ustreznega ogrevalnega sistema kar odgovorna naloga. Še posebej, če pričakujemo od ogrevalnega sistema da bo var(č)no deloval vrsto let.

Kakšen ogrevalni sistem izbrati?

Pri izbiri (zamenjavi, dopolnitvi) ogrevalnega sistema je zelo pomembno, kakšno stavbo želimo ogrevati, kakšna je njena funkcionalnost in seveda, kaj želijo in pričakujejo njeni stanovalci.

Če imamo pred očmi starejšo (30 let) enodružinsko hišo skoraj brez izolacijske fasade, s prav tako starimi lesenimi okni, 30kW kotlom na polena ali olje z integriranim bojlerjem ter radiatorji pod vsakim oknom, je potrebno najprej startati z obnovo samega objekta in ne ogrevalnega sistema. Šele ko ustrezno termično izoliramo objekt, se pokažejo dejanske potrebe po ogrevanju le-tega. Zaradi visokih potreb se bo investicija v ogrevalni sistem (toplotno črpalko, plin, pelete, polena…) povrnila skozi prihranek energenta v približno 6 letih, kar je vzpodbudno.

Popolnoma drugače bi pristopili k novo zgrajeni »skoraj nič-energijski« hiši, kjer so potrebe po ogrevanju objekta podobne potrebam za ogrevanje sanitarne vode. Energetske potrebe so tako nizke, da je vsaka investicija v ogrevalni sistem vprašljiva, saj bo njena amortizacijska doba dosegla ali presegla 15 let. Zato je potrebno z občutkom izbirati ustrezen ogrevalni sistem in ga morda združiti s hladilnim in prezračevalnim sistemom.

Ko že govorimo o ogrevalnih sistemih, nikakor ne smemo pozabiti na lokalne in centralne kamine na polena ali pelete. Le-ti s prijetno toploto in svetlobo dodajo romantični pridih v vsako dnevno sobo. Seveda je takšno ogrevanje največkrat lokalno. Obstajajo pa tudi zračni kamini, kjer je topel zrak razpeljan v več prostorov iste ali zgornje etaže, kakor tudi vodni kamini, ki predstavljajo kotlovnico v malem. Skratka izredno priporočljiv in prijeten vir ogrevanja, ki se lahko z malo domišljije spremeni tudi v sušilnico za sadje.

Kakšen ogrevalni sistem se »splača«?

Univerzalnega odgovora na to vprašanje ni. Zagotovo se najbolj splača takšen ogrevalni sistem, ki enostavno izpolni želje uporabnika! Iz tega razloga je potreben za izračun najbolj optimalnega ogrevalnega sistema individualen pristop.

Zato pri nas vsakega uporabnika obravnavamo individualno. Najprej prisluhnemo njegovim željam in skupaj z njim iz nabora naravi prijaznih ogrevalnih sistemov poiščemo tisto rešitev, ki je zanj najbolj ekonomična!

Če nam boste zaupali, »kje vas ogrevalni sistem žuli«, vam bomo poskušali pomagati in zagotovo najdemo rešitev tudi za vaš ogrevalni sistem.

V splošnem ogrevalni sistemi, ki vam jih v Prof.el-u ponujamo, predstavljajo sistemsko rešitev za ogrevanje objekta in sanitarne vode skozi celo leto. Ponujamo vam ogrevalne sisteme, ki uporabljajo obnovljive vire energije in so naravi prijazni. Prijazen je tudi naš regulator Dialog EQ, saj lahko z njim nadzorujete in upravljate svoj ogrevalni sistem kar preko računalnika ali mobitela in to kadarkoli in od koderkoli.

Izkušnje so pokazale, da so stranke, ki imajo hibridne ogrevalne sisteme, bolj brezskrbne. Zato pogosto predlagamo izgradnjo takšnih ogrevalnih sistemov, ker so tako izvedbeno kot investicijsko ugodni.

Najbolj pomembno pa je, da ne čakate na jesen, kajti spomladi se ogrevalni sistemi rešujejo lažje, hitreje in ceneje. Verjemite, se splača!

ogrevalni-sistem