Regulator Dialog EQ tudi tam, kjer ni interneta!

Regulator Dialog EQ tudi tam, kjer ni interneta!

Regulator Dialog EQ tudi tam, kjer ni interneta!

Dobra novica za vse, ki bi si želeli daljinsko preko računalnika, tablice ali telefona upravljati s svojim sistemom, pa tega ne uspete, ker na objektu nimate interneta:

naš regulator Dialog EQ smo sedaj pripravili tako, da se lahko poveže s serverjem »v oblaku«  tudi brez internetne povezave, in sicer s povezavo preko GSM (3G) omrežja.

Potrebujete  le:

  1. router RUT500, ki ima režo za SIM kartico ter
  2. ustrezno SIM kartico za prenos podatkov.

Nesporno je razvoj mobilnih aplikacij iz leta v leto intenzivnejši tako po kvantiteti kot tudi po kvaliteti. Internet stvari (IoT) in še posebej Industrijski internet stvari (IIoT) sta na pohodu in pričakuje se invazija, ki bo večja kot uvedba samega interneta. To je zato, ker obstaja mnogo »stvari«, ki bi jih lahko nadzirali in upravljali na daljavo.

Ena od takih zanimivejših in koristnejših »stvari« je daljinsko voden ogrevalni / hladilni  sistem. Daljinski nadzor in upravljanje prinaša koristi pri rabi in vzdrževanju različnih sistemov tako v industrijskih kot zasebnih objektih. Ključna prednost in bistvo daljinskega nadzora je v tem, da nam za nadzor delovanja, upravljanje in optimiranje sistema ni potrebno obiskati lokacije, kjer se sistem nahaja.

Taki sistemi se daljinsko upravljajo preko internetnih povezav »v oblaku« (Cloud). Čeprav si dandanes  gospodinjstva ali podjetja brez interneta skorajda ne moremo predstavljati, kljub temu obstajajo objekti, v katerih internetne povezave (še) nimajo.  Pri nekaterih objektih, ki sicer internet imajo, pa lahko nastane problem npr. zaradi požarnih zidov, ki varujejo računalniško omrežje objekta oz. lokacije.

Povsod tam, kjer lokacija ne omogoča internetne povezave ali ta ni dovoljena, pride v poštev uporaba GSM, GPRS ali LTE signala za mobilne komunikacije. Pokritost razvitega dela sveta z GSM signalom je skoraj 100%, kar pomeni da praktično ni več lokacije, kjer ni možna uporaba tega načina daljinskega nadzora.

Sedaj torej lahko komunikacijo med regulatorjem DEQ in oblakom vzpostavimo tudi s pomočjo GSM signala, če internetnega priključka ni na voljo. Kot je že zgoraj omenjeno, za to potrebujemo router RUT500 z režo za SIM kartico ter ustrezno SIM kartico za prenos podatkov.

 

 

Regulator in omenjeni router (v katerega smo pred tem vstavili SIM kartico) preprosto povežemo med sabo, priklučimo napajanje in zadeva že skoraj deluje. Seveda je routerju potrebno vpisati nekaj konfiguracijskih in varnostnih nastavitev. (Glej poglavje 1.3).